4 redenen om uzelf als feminist te bestempelen

Verdorie. Ik had voor gisteren, Internationale Vrouwendag, een bom aan inspiratie. Ik zou schrijven over waarom een Vrouwendag nog altijd nodig is, over verschillende situaties waarin ik afgelopen weken verzeild geraakte die écht niet door de beugel kunnen, over die keer dat ik Vrouwendag "vierde" temidden Gabriela, een Filipijnse vrouwenbeweging voor wie de Vrouwendag het absolute hoogtepunt van het jaar is, of over mijn favoriete girl bosses van het moment. Gewoon, omdat een Vrouwendag echt nog altijd nodig is. En omdat Vrouwendag ervoor kan zorgen dat die dingen bespreekbaar worden gemaakt. Elke dag opnieuw probeer ik op te komen voor gelijke rechten. Ik bestempel mezelf dan ook graag als (aspirant-)feminist.Maar gisteren ging dat dus efkes niet. Woensdagavond schoot er iets in mijn nek en rug, waardoor ik vreselijk sliep die nacht. Donderdagmorgen stond ik op en kon ik mijn nek en rug niet bewegen zonder helse pijnen. Na heel wat Reflex spray, een fikse wandeling in het zonnetje en yoga-oefeningen voor verlichting van nek- en schouderpijn, hoopte ik dat het 's avonds weg zou zijn. Maar helaas pindakaas, ik zit er nog steeds mee. Dus vandaar, vergeeft u mij, kon ik mij gisteren niet achter mijn computer zetten.

Maar ik wil 40 Dagen Bloggen nog steeds tot een goed einde brengen. Dat is dan het competitiebeest in mij. Nu heb ik wel één extra cheatdag in moeten zetten, maar misschien kan ik dat wel goedmaken door een dagje langer te bloggen (en stiekem dus wat vals te spelen).

Na deze veel te lange introductie, wil ik u dus graag vertellen over Vrouwendag en over mijn feminist-zijn, en waarom dat in mijn optiek nog altijd nodig is.

4 redenen om uzelf als feminist te bestempelen:

 1. Vrouwendiscriminatie op het werk
 2. Vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd wanneer het gaat om werk. Omwille van kinderen of een toekomstige kinderwens, is het vaak zo dat werkgevers aan sollicitanten vragen "hoe dat nu eigenlijk zit". En natuurlijk zouden werkgevers dat helemaal niet moeten vragen. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat ge dat soort dingen niet aan de neus van uw werkgever moet hangen, en dat ze u in the first place zo'n dingen al niet vragen. 75% van de Belgische werkneemsters wordt geconfronteerd met discriminatie, benadeling, ongelijke behandeling en spanningen op het werk in verband met hun zwangerschap of moederschap.
  Het zou bovendien een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat mannen een evenredige hoeveelheid zwangerschapsverlof kunnen opnemen. Als ge kijkt naar de statistieken, is dat toch niet te geloven.


 3. Vrouwen aan de top
 4. Naast dat vrouwen in dezelfde functie nog steeds minder verdienen als mannen, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in topfuncties. Er is een ontwikkeling richting een evenwicht, maar we zijn er nog niet. Zo zit het Europees gemiddelde aan 15% wat betreft de man-vrouwverhouding in Raden Van Bestuur. België sukkelt er achteraan met 10,1% in 2011. Da's één tiende hé. Slechts één op de tien zetels in Belgische Raden van Bestuur worden bezet door een vrouw. Ik kan zelf zowel de argumenten pro als tegen quota begrijpen, maar een tijdelijk quota lijkt me zeker positief.
  bron: Rosa VZW

 5. Feminist ≠ mannenhater
 6. Ik hoor soms weleens dat feministen mannenhaters zouden zijn, of dat feministen willen dat vrouwen méér rechten hebben dan mannen. Maar dat is niet zo. Feministen zijn mensen, vrouwen én mannen, die strijden voor een wereldbeschouwing waarin gendergelijkheid geldt. Feminisme bekritiseert de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Dus nee, feministen zijn absoluut geen mannenhaters, ze willen wél af van het patriarchaat. Dus ja, als man kunt ge ook feminist zijn. En dat moedig ik zelfs ten zeerste aan.

 7. Mansplaining en catcalling en #wijoverdrijvenniet en #metoo
 8. Elk van bovenstaande termen doet onwaarschijnlijk wel ergens een belletje rinkelen. De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor genderproblematieken, maar als ge ziet wat een hashtag en actie als #wijoverdrijvenniet of #metoo allemaal teweeg brengt, is dat toch te zot voor woorden. Vraag aan eender welke vrouw in uw omgeving of ze ooit te maken heeft gehad met (seksueel) overschrijdend gedrag en volgens mij is er geen enkele die daar "Nee, nooit" op kan antwoorden. Ook ik ben al vaker met dit soort gedrag in aanraking gekomen, en elke keer weer is dat even traumatiserend. Misschien vertel ik u er wel eens over, misschien ook niet. Alleszins, ik wil hier geen medelijden opwekken, ik wil wel duiden dat het schijnbaar normaal is om als vrouw al geconfronteerd geweest te zijn met dit soort gedrag.
En nu ik vol vuur zit en wil praten en discussiëren en mezelf zelfs af en toe eens goed kwaad wil maken, sluit ik deze post af. Want ik denk dat deze vier redenen al reden genoeg zouden moeten zijn. Dat ze u misschien doen nadenken over iets, of dat ge iets hebt van "yasss girl", of dat ge helemaal iets anders te zeggen hebt. Dat kan en dat mag hier allemaal. Laat gerust een bericht na in de reacties, ik ben wreed benieuwd!

Bestempelt u uzelf als feminist? Waarom wel, of waarom niet?

Eva van We Doen Eens Zot, inspireerde mij met haar post over feminisme enorm om hier ook over te schrijven. Merci Eva!

Dit bericht verschijnt tijdens 40 Dagen Bloggen. De naam zegt het zelf, ik blog 40 dagen aan een stuk. Tussen 14 februari en 1 april vindt ge op bij gebrek aan beter 40 posts. Benieuwd naar de andere deelnemers? Of neemt ge liever een kijkje bij initiatiefnemer Kathleen zelf? Al de artikels op Bijgebrekaanbeter in het kader van 40DB vindt ge hier.

Reacties

 1. Ik krijg echt het schijt (om het zo efkes te zeggen) van mensen die zagen dat feministen willen dat vrouwen meer rechten krijgen. Dan heb je het dus niet gesnapt hé. En ja, mannen kunnen ook feminist zijn.
  Trouwens, een van de eerste vragen tijdens een sollicitatie voor mijn vorige werkgever was of ik dacht snel zwanger te worden -eyeroll-.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Yay! Comments make my day!

Populaire posts