De Groener Doener tag

Sanne, je weet wel, de blogster achter Omdatikdatwil, is al jaaaaren zo iemand waarvan ik elke blog verslind. Ze schrijft leuk, ze maakt de mooiste foto's, en als ze blogposts maakt, dan doet ze het goed. Haar plantengidsjes zijn geweldig (hoe laat je een avocadopit uitgroeien tot avocadoplantje en hoe laat je vetplantjes groeien uit blaadjes), ze heeft superlekkere recepten en ik word altijd geïnspireerd door haar blogs.

Maar goed, die Sanne dus, heeft de handen in elkaar geslagen met 6 andere (groene) bloggers en De Groener Doener Tag in het leven geroepen. Zeven vragen over groen leven, zeven vragen die ik graag beantwoord.Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van mevrouwmiauw.nl

Ik probeer vlees- en visloos te leven, zo goed en zo kwaad als dat kan. Voor korte afstanden neem ik de fiets of het openbaar vervoer. Ik gebruik geen plastic zakjes maar neem overal mijn eigen herbruikbare zakken naartoe. Ik douche kort, de verwarming gaat hier nooit hoger dan 20°C (als het dan nog koud is kruip ik onder een dekentje of in een onesie) en ik koop veel van mijn kleding tweedehands.

Maaaaaar, alles kan beter. Ik laat mij nog veel te vaak vangen door fast fashion. Zo ben ik er niet vies van om af en toe in Primark binnen te wandelen - geloof mij, dit is echt een grote biecht voor mij, ik schaam me er zelfs een beetje voor - en ik hoop dan ook dat deze tag en deze bekentenis ervoor kan zorgen dat ik de overstap maak naar fair fashion. Ja, dan moet ik iets dieper in mijne geldbuidel tasten, maar dan weet ik wel dat ik een correcte prijs betaal voor de dingen die ik wil kopen.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van omdatikdatwil.nl

Simpel! Vraag bij verjaardagen, wanneer je etentjes organiseert of niet om materiële spullen, maar vraag doe-cadeaus of plantjes. Plantjes zijn super betaalbaar in de meeste tuincentra - afhankelijk van voor wat voor plant je kiest - en het is bovendien superleuk om planten te krijgen én te geven. Een andere tip is om zelf je eigen planten te laten groeien. Ik deed het zelf met een avocadopit, stekjes van een pannekoekenplant en een graslelie. Maar de opties zijn legio. En nummer drie: kijk eens op Facebook. In Antwerpen heb je 'Plantenasiel Antwerpen', een pagina die planten verzamelt die bij hun baasjes niet meer gelukkig zijn en ze gratis weggeven aan mensen met groene vingers. Je hebt ook verschillende plantenruil groepen en mensen die hun planten gratis weggeven op bijvoorbeeld Freecycle groepen.

Ge ziet het, zelfs met een piepklein budget kan u van uw thuis een groene oase maken.


Een boek dat ik uit de boekenkast van mijn bomma haalde, uit de jaren zeventig,
maar boordevol waardevolle tips!


Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van plantaardiger.nl

Restjes zijn hier dagelijkse kost. Van veel maaltijden kunnen het lief en ik twee dagen eten, en als er dan nog overschot is, dan worden die restjes ingevroren of verwerkt tot een soep of saus voor bijvoorbeeld pasta. Sinds kort doen we ten huize Bijgebrekaanbeter ook aan het opstellen van een weekmenu. Dat maakt dat we altijd exact datgene in huis hebben wat we ook weer op maken.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van kouwekleren.nl
Het aller allerliefst zou ik ervoor willen zorgen dat (cosmetica)bedrijven niet meer op dieren mogen testen (al hebt ge daar ongetwijfeld iets meer dan een miljoen voor nodig...) Eigenlijk is testen op dieren gewoon achterhaald, en zijn er ondertussen slimme wetenschappers die andere proeven hebben ontwikkeld die het testen op dieren overbodig maken. (bron: Peta) Naast het feit dat dierproeven onethisch zijn, veel dierenleed veroorzaken en mensen en dieren nu eenmaal niet hetzelfde gebouwd zijn, waardoor na succesvolle dierproeven nog steeds heel vaak hetzelfde product bij mensen een totaal andere uitwerking heeft, is het ontzettend wreed.

Dat, dus. Maar omdat ik daar met een miljoen waarschijnlijk nog niet zou komen, zou ik een elektrische auto kopen. Het lief en ik kochten onlangs een auto, en ons spaarboekske kon een elektrische auto helaas niet financieren. Maar amai, dat zou nogal een gerief zijn!

Een elektrische auto kost natuurlijk geen miljoen, dus de rest van mijn miljoen zou ik steken in het redden van dieren. Mishandelde, achtergelaten, gefokte dieren, ik zou ze allemaal willen redden!

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? –hetgroenebroertje.nl

Als ik gevraagd word naar de reden waarom ik (zoveel mogelijk) pesco-vegetarisch probeer te leven, dan motiveer ik die reden. Maar ik probeer niet met het vingertje te wijzen, want dat vind ik zelf altijd verschrikkelijk. In the end, we're all human. En iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat werkt en niet werkt. Maar 't zijn de kleine dingen, zoals het initiatief "Dagen Zonder Vlees" of "Donderdag Veggiedag", die al een immens verschil kunnen uitmaken.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van renmeisje.com

Ik wil graag een echte vegetariër worden, en dus geen vlees of vis meer eten, maar dat vind ik vooralsnog een te grote drempel. Omdat mijn lief echt een vleeseter is die opgevoed is met de 'patatten, vlees en groenten'-cultuur, heeft hij er soms moeite mee om dingen te koken, simpelweg omdat vegetarische producten dingen zijn die hij niet kent. Toch ben ik heel stilletjes aan het inmasseren dat de stap er ooit wel van zal komen... Someday!Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van degroenezus.nl

Ooit beginnen met bloggen is absoluut de beste groene beslissing ooit geweest. Ik heb er zoveel groene bloggers door leren kennen, ik heb er een miljoen ideeën door opgedaan (denk maar aan de €1 bij T2-categorie waarbij ik kledij voor €1 opsmukte en draagbaar maakte) en elke dag kom ik daardoor weer nieuwe groene tips te weten.
Zelf deze tag ook invullen? Vergeet niet om de namen en blogs van de vragenstellers te linken, het is alleen maar fijn om andere groene bloggers in de kijker te zetten. En laat gerust een reactie achter, dan kom ik op uw blog ook eens piepen!

Reacties

Populaire posts