Doorgaan naar hoofdcontent

Gedichtendag 2018

Ooit, in een ver verleden, schreef en maakte ik zelf gedichtjes. Ik heb zelfs ooit nog meegedaan aan de Kunstbende in de categorie Woord. Oh, wat had ik toen stress. Ik kreeg er een eervolle vermelding en als ik die tekst nu teruglees, vraag ik me af wat de juryleden er in godsnaam in zagen dat potentieel had. Maar goed...

Voor gedichtendag 2018 haal ik wat oude gedichtjes van mezelf boven, gewoon, omdat het kan, en omdat mijn blog zo'n fijne verzamelplaats is van alles wat ik de afgelopen jaren heb uitgeprobeerd.

Onderstaand stiftgedicht maakte ik op 5 oktober 2010. (Kijk, hier!)'Hoe zij' schreef ik in april 2010, en dat vind ik nog altijd een mooie tekst.

het is
hoe zij de zonnestralen ving in haar ogen, dat hij wist dat het niet eeuwig duren kon.

het is
hoe gemaakt zij lachte met zijn grappen, dat hij wist hoe laat het was.

het is
hoe onhebbelijk ook, zij haar willetje doordramde, dat hij wist dat zijn verdediging geen zin had.

het is
hoe zij zich een weg baande door de doolhof van het leven, dat hij de uitgang ervan niet vond.

het is
hoe zij liefde vond bij anderen, dat hij die anderen benijdde.

het is
hoe zij, telkens weer opnieuw met eenzelfde klap de deur achter zich liet, en zo ook diegenen die haar onvoorwaardelijk liefhadden.

het is
hoe zij het leven schonk aan - niet eens - zijn zoon, dat hij niet van hem houden kon.

het is
hoe zij zei dat ze leven wou, dat hij besefte hoezeer zij eigenlijk niet leven wou.

het is nu alleen nog maar hoe hij.

Dringend tijd om op mijn externe harde schijf nog eens wat andere oude pareltjes naar boven te halen, er zijn er enkele die ik mij nog herinner en dat blijkt veelbelovend.

Als ge benieuwd bent naar de échte poëten die ik graag lees, dan moet ge op mijn GoodReads account zijn. Herman De Coninck, Paul Van Ostaijen, Rutger Kopland, Neeltje Maria Min, Jotie 't Hooft, Hugo Claus, ... Het is maar een greep uit de groten van de Lage Landen.

Hebt u een lievelingsdichter? Of nog beter, wat is uw lievelingsgedicht? Het mijne zal altijd 'Een lege plek om te blijven' van Rutger Kopland zijn.
BewarenBewaren

Reacties

 1. Vandaag tips op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat stiftgedicht heel tof! En hoe zij is ook mooi! Ik heb eigenlijk niet echt iets met poëzie, maar ik ben onlangs toch een dichtster gaan volgen op Instagram en Rupi Kaur vind ik ook goed. Ik begin het denk ik steeds meer te waarderen. Vroeger was ik echt een enorme fan van Jotie, toen was ik 16 denk ik, maar nu vind ik er eigenlijk niet zoveel meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Rupi Kaur is inderdaad ook tof hé, haar poëzie is super laagdrempelig.

   Verwijderen
 3. Ik ga voor Greet Bilsen en Toon Tellegen. Herman de Coninck heb ik ook graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wat tof om te lezen Elisse! 'Hoe zij' vind ik echt prachtig. Ik lees graag de gedichten van Walt Whitman. X

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Yay! Comments make my day!

Populaire posts van deze blog

Herfstlijstje: Update #1

(ik ben zo blij met deze foto, vind hem echt heel erg mooi geworden! Ik maakte hem een aantal weken geleden op de Kalmthoutse Heide. Wat een prachtig herfstzonnetje ook dat de bladeren zo mooi goud kleurt.)
Een behoorlijke tijd geleden maakte ik elke maand/seizoen een lijstje vol fijne plannen en dingen die ik wilde doen. De komende periode belooft druk te worden. Omdat ik ook tijd wil maken voor mezelf en voor leuke dingen, kan het voor mij geen kwaad om mezelf te herinneren aan mijn plannen. Bij deze dus, mijn plannen voor de herfst. Met af en toe een update over hoe het staat met mijn lijstje. Leest u mee?

Mijn herfstlijstje:

1. een fijn blogritme vinden
2. weer regelmatig sporten
3. een grote herfstwandeling maken
4. een back-up maken van de laptop
5. kledij verkopen/wegdoen
6. 5 boeken lezen (2/5)
7. inpakken en wegwezen!
8. van ons nieuwe huis een thuis maken
9. minstens 1x/week afspreken met vrienden
10. 3 kledingstukken maken (2/3)
11. DIY-en!
12. de plantenfamilie uitbreiden met mins…

Mijn kerstwenslijstje van 2016

't Is den tijd vant jaar om me weer aan kerstlijstjes te wagen. Joepie, kadootjes. Kadootjes zelf uitzoeken doe ik eigenlijk altijd veel te laat, maar ik vind het heel leuk om mensen met fijne pakjes te kunnen verrassen. En ja, zelf krijg ik ook graag kadootjes. Van deze dingen word ik al een paar maanden heel erg hebberig, vandaar dat ik ze hier oplijst.
van links naar rechts en van boven naar onder:

1 -
insectenhotel: kopen, krijgen of DIY-en? - 2 - om plaatjes te luisteren: een Crosley Cruiser. - 3 - een nieuw jaar, dat vraagt om een nieuwe agenda. - 4 - hangplanten, because cats.

5 - je bent een make-upmeisje of je bent het niet. - 6 - meer groen, in de vorm van luchtplantjes! - 7 -theepot mét filter.

8 -Monstera, na de Pilea de grootste plantenhype - 9 -shampoo, douchegel, reinigingslotion, toner en haarproducten van Lush. Come to momma. - 10 - simpele zilveren oorbellen- 11 - bijzonder mooi wandrekje.

Dit boek staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstjeNet als dit, van mijn fa…

Wat heeft 2018 in petto?

Ik ben fan van lijstjes. Dat had u misschien al door. Ik heb jarenlang elk jaar trouw een ... before ...-lijstje opgesteld. Het helpt mij om zaken te prioriteren in mijn leven. Wat vind ik het belangrijkste, wat wil ik dit (levens)jaar doen en wat wil ik bereikt hebben. Een lijstje helpt mij om wat orde in mijn hoofd te scheppen, en af en toe geeft het mij ook de nodige schop onder mijn kont om in actie te schieten. Dus dit jaar presenteer ik u: 19 things before 2019!1. 30 boeken lezen

2. 20 dingen maken

3. 10 films uit de IMDB top rated 250-lijst zien (die ik nog niet zag)

4. een grote reis buiten Europa maken

5. 10 (nieuwe) steden bezoeken

6. blij zijn met mijn eigen lijf

7. gaan urbexen
Een paar jaar geleden ging ik al eens met mijn lief naar het spookdorp Doel, en ik vond dat zo'n leuke, bizarre belevenis, dat ik graag wat meer aan urban exploring ga doen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om eens terug te gaan naar het Land Van Ooit, een attractiepark voor kinderen dat sin…