Review - Bullet journaling: zo doe je dat

Bullet journaling. Als ge die twee woorden nog nooit hebt gehoord, dan hebt ge het afgelopen jaar onder een steen geleefd denk ik. De hype kwam overwaaien uit het land van hamburgers en andersgekleurde presidenten en heeft ondertussen ook heel België en Nederland ingepalmd.

In september bracht Lannoo het boek 'Bullet journaling: zo doe je dat' van Lona Aalders uit, en ik mocht een review exemplaar ontvangen. Al een tijdje poogde ik om zelf met YouTube filmpjes mijn creativiteit en organisatievermogen aan te wakkeren, maar nooit met langdurig succes. Tijd om er serieus aan te beginnen met een boek!

Het boek is opgedeeld in 8 hoofdstukken.
 • Wat is een bullet journal?
 • Hoe werkt het?
 • En dan ga je beginnen...
 • Doelen, lijsten & trackers
 • Wat heb je nodig?
 • Hacks, wat zijn dat?
 • Wat doe je met een gemaakte fout?
 • Tot slot: wat extra inspiratie

Wat meteen duidelijk werd aan de foto's en de opbouw van dit boek is dat het, in tegenstelling tot meer praktische gidsen om te starten met een bullet journal, eerder bedoeld is om te inspireren. In de eerste hoofdstukken gaat Aalders wat dieper in op de basisprincipes van een bullet journal, hoe je het kan gebruiken om je leven te organiseren en dergelijke. Er worden heel wat voorbeelden gegeven van prachtige spreads (yep, ik gebruik al echte bullet journal-taal nu), en verder bevat het boek een bom aan inspiratie.

Eindoordeel: Als ge into creatief bullet journaling bent, is dit een absolute must. Ik voelde me meteen geïnspireerd (en een tikkeltje geïrriteerd omdat ik nu eenmaal niet gezegend ben met een portie tekentalent) om enkele ideeën uit dit boek te gebruiken in mijn eigen bullet journal. En dat lijkt mij exact waar ge dit boek voor kunt gebruiken. Het geeft u de ideale opstap naar een eigen bullet journal en heel wat creatieve ideeën om zelf mee aan de slag te gaan.

Als ge eerder afgeschrikt wordt door wat anderen kunnen en ge zelf misschien minder goed/niet kunt, dan zou ik dit boek laten liggen. Af en toe komt het wat belerend over. Er is bijvoorbeeld een heel hoofdstuk gewijd aan "Wat doe je met een gemaakte fout?" terwijl ik net denk dat het belangrijk is om die fouten te omarmen. Gelukkig zegt Aalders dat zelf aan het einde van het hoofdstuk ook. "Camoufleren is een optie, accepteren dat dit zo is ook. Accepteer en laat de controle los!" Dat lijkt me toch wel prima advies.


Nadat ik het boek uithad voelde ik me ontzettend geïnspireerd en wilde ik maar wat graag ook eens beginnen in mijn eigen bullet journal. Maar ho, ik had enkel (TIENTALLEN!) schriftjes met lijntjes of ruitjes, en die had ik al eens uitgeprobeerd en vind ik niet zo fijn. Dus bestelde ik een bullet journal met stipjes, enkele dagen later kon ik dan effectief aan de slag.

Ik weet ondertussen dus wat voor mij werkt en niet werkt, en kon vrij snel mijn opzet beginnen voor de maand september. Voor de bullet journal fans, kijk gerust even mee!Jammer dat het papier zo fel doordrukt!
Een kijkje in mijn vorige bullet journals. (Waar ik uit heb geleerd dat ik lijntjes niet fijn vind, maar puntjes wel!)


Ondertussen zijn we weer een paar maanden verder, en mijn bullet journal met stipjes is nog altijd een veelgebruikt voorwerp. Het ligt nu standaard op mijn nachtkastje, elke avond vul ik het aan. Naast de 'mooie' spreads, zijn er ook heel veel spreads die voor mij gewoon handig en duidelijk zijn, waardoor ik het overzicht kan bewaren. Dus nee, zo'n mooie Pinterestworthy bullet journal heb ik niet, maar werkt mijn systeem voor mij? Absoluut!


Hebt u een bullet journal? Zo ja, wat werkt voor u het best?
Benieuwd geworden? Je kan het boek Bullet journaling: zo doe je dat van Lona Aalders voor €14,99 kopen op Bol.com.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met uitgeverij Lannoo. Uiteraard ben ik in dit artikel volledig eerlijk en zou ik nooit over iets schrijven waarvan ik vind dat het niet bij mijn blog en lezerspubliek past.

p.s. In deze post staan affiliate links. Wanneer u dan via die link een product koopt bij bol.com krijg ik daar een minimaal procentje op. No worries, voor u kost de aankoop niet meer dan anders, ge steunt mij en mijn blog gewoon gratis. Bedankt hé ;-)

Reacties

 1. Ik heb ook een BuJo maar ik zou er graag wat creatiever mee willen omgaan, het boek lijkt me daarvoor wel geschikt... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, fijne review, en leuk dat je ook je eigen bullet journal toont! Ik heb de afgelopen maanden veel gelezen en inspiratie opgedaan, om in 2018 ook van start te gaan. Ik baalde er enorm van dat Flow geen A5 agenda meer uitbrengt, en ik heb nu ook zo'n boekje met stipjes. Dit boek zoek ik eens op in de bib, voor extra inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Yay! Comments make my day!

Populaire posts