Over de laatste keer (ooit) dat ik een dierenpark bezocht

Tuesday, September 01, 2015 , 13 CommentsWat zijn dieren toch wonderbaarlijke wezens. Ik vind het fantastisch om te ontdekken hoe ze in elkaar zitten, socialiseren met elkaar en weten overleven in hun omgeving. Waar ik iets minder fan van ben, is het houden van dieren in dierenparken. En ik ga u vertellen waarom.

Ik kwam erbij om deze post te maken toen ik een gezinsuitstapje maakte naar Pairi Daiza. Het moet gezegd, een prachtig park, met veel ruime hokken en plaatsen voor de bewoners, maar natuurlijk in niets vergelijkbaar met de natuurlijke omgeving.

Het gevangen houden van dieren op een commerciële manier, zal altijd zorgen voor (psycho)sociale problemen bij de dieren. Dierentuinen zijn vooral geïnteresseerd in het maken van winst. En kleine baby'tjes (denk maar aan olifantje Kai Mook en de bijhorende mediaheisa), zorgen voor véél bezoekers en dus méér winst. De kweekprogramma's die hiermee gepaard gaan zorgen voor problemen binnen de groep en een overschot aan dieren. Hierdoor worden ze later, wanneer de belangstelling voor de jonge dieren is weggeëbd, gewoon gedood. Sommige parken zijn bijzonder transparant over hun mentaliteit overschotdieren, anderen heel wat minder. (Meer informatie over surplusdieren kan je trouwens hier vinden.) De parken zelf verdedigen het programma doordat ze op die manier verhinderen dat er diersoorten uitsterven. Maar wat voor nut heeft het dat bepaalde dieren blijven leven als ze zich toch niet in hun natuurlijke biotoop mogen zitten? Men spreekt over een collectie dieren alsof het een postzegelverzameling is. Gaia is ervan overtuigd dat alle dierenparken 'postzegelverzamelingen' zijn geworden.

Kijk ook maar eens naar de dieren die er niet gelukkig uit zien. Ook in relatief grote kooien of weides zitten ze niet in hun natuurlijke habitat, en zullen veel dieren uit verveling lopen ijsberen.

Dat alles ging door mijn hoofd toen ik in Pairi Daiza was en moest kijken hoe een olifant truukjes uitvoerde voor een uitzinnig publiek, terwijl hij met een stok gevolgd werd door zijn begeleiders. Ik geloof best dat dierentuinen en -parken het beste voor hebben met de dieren. Er is een (weliswaar minieme) educatieve ervaring aan verbonden. Toch zorgen al deze redenen ervoor dat ik voor mezelf heb uitgemaakt om voorlopig geen dierentuin meer binnen te stappen.

Al levert het natuurlijk wel mooie plaatjes op. Wat is de natuur toch een wonderbaarlijk gegeven. Maar die mooie beelden zou ik ook in een natuurdocumentaire kunnen zien - zonder al de tralies en afgesloten hokken erbij op de achtergrond.

Bij de kwallen keek ik mijn ogen uit. Mooi!


alle foto's werden door mij gemaakt, gelieve deze dus ook niet over te nemen zonder bronvermelding.
Ik haalde de informatie uit deze post van artikels als deze en deze.


Wat is jouw mening over dierentuinen en -parken? Ben erg benieuwd!

Elisse

Twentysomething - journalist - crazy cat lady - creatieve duizendpoot - hart verloren in 't stad - fervent lezer