Over de laatste keer (ooit) dat ik een dierenpark bezochtWat zijn dieren toch wonderbaarlijke wezens. Ik vind het fantastisch om te ontdekken hoe ze in elkaar zitten, socialiseren met elkaar en weten overleven in hun omgeving. Waar ik iets minder fan van ben, is het houden van dieren in dierenparken. En ik ga u vertellen waarom.

Ik kwam erbij om deze post te maken toen ik een gezinsuitstapje maakte naar Pairi Daiza. Het moet gezegd, een prachtig park, met veel ruime hokken en plaatsen voor de bewoners, maar natuurlijk in niets vergelijkbaar met de natuurlijke omgeving.

Het gevangen houden van dieren op een commerciële manier, zal altijd zorgen voor (psycho)sociale problemen bij de dieren. Dierentuinen zijn vooral geïnteresseerd in het maken van winst. En kleine baby'tjes (denk maar aan olifantje Kai Mook en de bijhorende mediaheisa), zorgen voor véél bezoekers en dus méér winst. De kweekprogramma's die hiermee gepaard gaan zorgen voor problemen binnen de groep en een overschot aan dieren. Hierdoor worden ze later, wanneer de belangstelling voor de jonge dieren is weggeëbd, gewoon gedood. Sommige parken zijn bijzonder transparant over hun mentaliteit overschotdieren, anderen heel wat minder. (Meer informatie over surplusdieren kan je trouwens hier vinden.) De parken zelf verdedigen het programma doordat ze op die manier verhinderen dat er diersoorten uitsterven. Maar wat voor nut heeft het dat bepaalde dieren blijven leven als ze zich toch niet in hun natuurlijke biotoop mogen zitten? Men spreekt over een collectie dieren alsof het een postzegelverzameling is. Gaia is ervan overtuigd dat alle dierenparken 'postzegelverzamelingen' zijn geworden.

Kijk ook maar eens naar de dieren die er niet gelukkig uit zien. Ook in relatief grote kooien of weides zitten ze niet in hun natuurlijke habitat, en zullen veel dieren uit verveling lopen ijsberen.

Dat alles ging door mijn hoofd toen ik in Pairi Daiza was en moest kijken hoe een olifant truukjes uitvoerde voor een uitzinnig publiek, terwijl hij met een stok gevolgd werd door zijn begeleiders. Ik geloof best dat dierentuinen en -parken het beste voor hebben met de dieren. Er is een (weliswaar minieme) educatieve ervaring aan verbonden. Toch zorgen al deze redenen ervoor dat ik voor mezelf heb uitgemaakt om voorlopig geen dierentuin meer binnen te stappen.

Al levert het natuurlijk wel mooie plaatjes op. Wat is de natuur toch een wonderbaarlijk gegeven. Maar die mooie beelden zou ik ook in een natuurdocumentaire kunnen zien - zonder al de tralies en afgesloten hokken erbij op de achtergrond.

Bij de kwallen keek ik mijn ogen uit. Mooi!


alle foto's werden door mij gemaakt, gelieve deze dus ook niet over te nemen zonder bronvermelding.
Ik haalde de informatie uit deze post van artikels als deze en deze.


Wat is jouw mening over dierentuinen en -parken? Ben erg benieuwd!

Reacties

 1. Wat je zegt klopt wel. Ik vind het ook triest maar je zegt het zelf het laat de kassa rinkelen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, jij ook al slachtoffer van een verplicht gezinsuitstapje? :) Mijn uitstapje van een paar weken geleden was ook vooral een bevestiging waarom ik dierentuinen niet de meeste aangename plekken om te vertoeven vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's!
  Toevallig ga ik zaterdag naar Pairi Daiza (geheel vrijwillig ^^), omdat ik van iedereen hoor dat 't daar écht wel de moeite is. Enerzijds is het natuurlijk beter voor die dieren als ze in het wild zouden leven (hoewel ze dat na jaren gevangenschap toch niet zouden overleven), maar anderzijds -- vooropgesteld dat ze voldoende plaats hebben en goed verzorgd worden -- is het iets onvermijdelijks zeker? Al vind ik de dierenparken in Frankrijk (of toch degene waar ik al ben geweest), wel leuk, omdat die ook véél groter zijn en de dieren er dus meer plaats hebben. Maar daar is België gewoon te klein voor, denk ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben voorstander van (goed georganiseerde, niet-volgepropte) dierenparken, omdat ik wel heilig geloof in de educatieve waarde. Hoewel helaas lang niet alle bezoekers die educatieve aspecten waarderen, en soms inderdaad echt alleen maar komen 'aapjes kijken' en irritant doen, denk ik wel dat je verwondering over de soortenrijkdom groter is wanneer je (sommige van) deze soorten in het echt ziet, dan wanneer je enkel documentaires kijkt (die ik overigens ook fantastisch vind). Juist door je te beseffen dat die dieren allemaal ooit echt ergens hun eigen plek op aarde hadden, en het nu moeten stellen met relatief weinig ruimte in een kunstmatige omgeving, dringt het door dat we best wat voorzichtiger met de aarde en het dierenrijk om mogen gaan.

  Het argument "omdat het onbegrijpelijk is dat een dier bewust wordt gefokt om daarna te worden gedood" op de pagina over overschotdieren vind ik trouwens erg makkelijk gesteld, zoals verderop ook wordt aangegeven: waarom is dat met een giraf erger dan met dieren voor vleesconsumptie? Ik zou liever zien dat ze de overtollige giraffen bij de leeuwen in het verblijf zetten zodat die erop kunnen jagen, maar dat is vast ook te heftig voor de tere zieltjes die de dierentuin bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat eerste punt heb je misschien wel gelijk, maar ik denk dat daar veel te weinig de nadruk op gelegd wordt in dierenparken. De educatieve waarde zou nog vergroot kunnen worden door de parken zelf, iets wat nu bitter weinig gebeurt in mijn ogen.

   En je tweede opmerking begrijp ik volledig, maar is inderdaad te cru denk ik. Ik zou er ook voorstander van zijn, maar er lopen nu eenmaal wel wat hypocriete mensen op de wereld rond...

   Verwijderen
 5. Ik ben er nog nooit in mijn leven geweest, en ben het ook niet bepaald van plan. Poor little things, de vrijheid wordt afgenomen, moeten heel de tijd doen wat van hen verwacht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben helemaal eens dat het echt triest is om ze te zien en what they're going through of course.daarom heb ik ook niet veel interesse meer om een dierenpark te bezoeken.
  Jade x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, dat van die surplusdieren wist ik helemaal niet, wat een vreselijke praktijken! Ik woon letterlijk naast de ZOO in A'pen, maar ben er nog nooit geweest. Ik vind het gewoon geen fijne plek ofzo, voel me niet op m'n gemak als ik 'aapjes kijk'. Laat die dieren gewoon in het wild, denk ik dan. Mijn vriend is het daar trouwens totaal niet mee eens, hij zegt altijd dat die dieren in het wild sowieso niet meer zouden overleven. Ja, dat komt juist doordat ze gefokt worden in een dierenpark... Wel mooie foto's though ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ja, dat begrijp ik. De Zoo is geen aangename dierentuin, als je kijkt naar de oppervlakte waarop sommige beestjes moeten zitten... En oei, daar heeft je vriend natuurlijk een punt ;-) Zo zou mijn vriend ook redeneren, terwijl dat natuurlijk precies het gevolg is van gefokt te worden.

   Verwijderen
 8. Ik ben toevallig zondag geweest (laat communie-kadootje voor het petekind van Het Lief) en met een heel dubbel gevoel.
  Hoewel het park heel groot is, vallen de habitats van de dieren best klein uit. De roofvogels van de show zitten tussendoor aan een ketting van amper 2m waardoor ze niet eens deftig hun vleugels kunnen uitslaan. Die aapjes die je eten kan geven - best schattig, daar niet van - moeten toch gék worden van al dat volk? En die panda's, ocharme, constant een meute die zich verdringt voor uw raam, plezant is anders....
  Binnenkort ga ik trouwens nog eens terug, op 'familiedag' met de collega's. Het Patatje vindt het geweldig, maar zij is ook geweldig gelukkig als ze eendjes ziet in de vijver of de koeien hier wat verder in de wei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaasde me ook vooral! We hebben tweemaal de roofvogelshow gemist - ik vond het uiteindelijk niet zo erg - en toen zagen we aan de achterkant alle dieren wachten in hun minihokjes aan de ketting. Ben fan van dieren in de vrije natuur en om dan zoiets te zien, dat deed toch wel iets met mij. Ik heb ook luidop commentaar gegeven tijdens het baden van de olifant, waarna hij truukjes moest uitvoeren voor het publiek. Daar kreeg ik een paar meewarige blikken toegeworpen...

   Verwijderen
 9. De Zonnegloed in Oost-Vleteren is anders.
  Het is een opvangcentrum voor wilde dieren.
  De insteek is dus helemaal anders. Ik ga er graag heen, maar ik huil wel elke keer om het lot van de dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Zonnegloed, dat kende ik nog niet! Ga ik eens van naderbij bekijken, Saar :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Yay! Comments make my day!

Populaire posts