Doorgaan naar hoofdcontent

Living the Filipina life in Cordillera (7)


Kumusta!

Oh Cordillera, wat ben je mooi! En wat is je klimaat aangenaam! - Ik spreek tot u vanuit de broeiende hitte in Manila, once again. - Wat heb ik een fijne tijd gehad, lieve mensen ontmoet en mooie dingen gezien. Ik kan er weer efkes tegen (minder dan twee weken en terug naar het koude kikkerlandje)!

English// version below


Cordi Day

Cordillera Day was, om het zacht uit te drukken, interessant. Ik leg jullie even kort het principe uit: 't is een feestdag die gevierd wordt in Cordillera, het noorden van Luzon. De autochtone bevolking heeft er al decennialang te kampen met enkele problemen: grootschalige mijnbouw en immense dammen zijn er maar twee van. Tijdens Cordi Day worden de martelaren herdacht die hun leven gaven in de strijd naar zelfbeschikkingsrecht.

Ik was er samen met een klein troepje international delegates en dat waren me toch fijne dames en heren! Ik heb enorm veel bijgeleerd over de mijnbouw, over de worstelingen van de autochtone bevolking en over de plaatselijke folklore. Ik leerde zelfs een liedje in het tagalog (en het blijft maar in mijn hoofd zitten). Minder leuk: de rituele slachting van drie varkens. Bob, RIP in de dierenhemel. Nog minder leuk: daarna een bord rijst in je handen gedrukt krijgen met stukken Bob erop. (Ik ging bijna over mijne nek.) Gelukkig werden de dieren wel met het grootste respect geslacht.

Over Cordi Day zelf kan ik nog ontzettend veel meer vertellen, maar in een volgende post deel ik gewon de website waarop je al mijn - journalistiek onderbouwde - stukjes kan lezen. Veel gemakkelijker, en geen dubbel werk voor u hé!Cordi Day in Itogon & Baguio

Baguio en Chit, met een hart van goud

Ik bleef nog een paar dagen plakken in Baguio, al was het maar om even van het gekke verkeer te kunnen ontsnappen. Baguio is prachtig, met zijn overweldigende natuur en zijn vriendelijke mensen. Er zijn enorm veel interessante plekjes (het BenCab-museum is een aanrader) en aangename plekjes om te ontbijten, lunchen of dineren. 

De voornaamste reden, echter, van mijn langer verblijf in Baguio, was Chit. Ik leerde haar via via kennen, en die vrouw is letterlijk één vrouw uit de honderdduizend. Ze is advocate, gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met mijnbouw. Haar huis is volledig gebouwd uit gerecycleerde materialen. De stenen hebben ze één voor één uit een rivier gehaald. De flessen alcohol-muur hebben ze allemaal zelf netjes leeggedronken. Alle materialen zijn tweede- of zelfs derdehands.


legeflessenalcoholmuur


beetje mistig hier

Chit is een vijs kwijt, maar ik zie haar graag. Enkele dagen heeft ze mij opgenomen in haar gezin en mij verwend en verzorgd. (Evenals haar drie huismeiden trouwens, wat een TOPWIJVEN zijn die drie giechelaartjes!)

Een halfjaar geleden had Chit haar derde beroerte, en zei de dokter dat het bijna gedaan was met haar. Ze koestert nu elk moment, ze geniet van elke glimlach en ze probeert het rustiger aan te doen (maar dat lukt niet altijd als je zo'n gewilde advocate bent). "There might not be more time to smell the flowers." is hoe ze haar levenswijze nu verdedigt.

Nog een dikke week, en ik groet u weder, koud kikkerlandje! Eerst nog even Labor Day trotseren en dan genieten van een paar dagen solotrip naar Coron.Toedeloe!

Reacties

 1. Oh dit is geweldig!!! Het is daar echt Heeel moooi !!
  Looks so relaxing!
  Jade

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een muur van alcoholflessen? Zalig! :D Heb je daar geen foto van, Elisse?
  Anyway: geniet van je laatste dagen! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toegevoegd. TOPhuis, echt waar!

   Verwijderen
 3. Heel mooi verslag weer! Leuke foto van jouzelf!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Yay! Comments make my day!

Populaire posts van deze blog

Herfstlijstje: Update #1

(ik ben zo blij met deze foto, vind hem echt heel erg mooi geworden! Ik maakte hem een aantal weken geleden op de Kalmthoutse Heide. Wat een prachtig herfstzonnetje ook dat de bladeren zo mooi goud kleurt.)
Een behoorlijke tijd geleden maakte ik elke maand/seizoen een lijstje vol fijne plannen en dingen die ik wilde doen. De komende periode belooft druk te worden. Omdat ik ook tijd wil maken voor mezelf en voor leuke dingen, kan het voor mij geen kwaad om mezelf te herinneren aan mijn plannen. Bij deze dus, mijn plannen voor de herfst. Met af en toe een update over hoe het staat met mijn lijstje. Leest u mee?

Mijn herfstlijstje:

1. een fijn blogritme vinden
2. weer regelmatig sporten
3. een grote herfstwandeling maken
4. een back-up maken van de laptop
5. kledij verkopen/wegdoen
6. 5 boeken lezen (2/5)
7. inpakken en wegwezen!
8. van ons nieuwe huis een thuis maken
9. minstens 1x/week afspreken met vrienden
10. 3 kledingstukken maken (2/3)
11. DIY-en!
12. de plantenfamilie uitbreiden met mins…

Mijn kerstwenslijstje van 2016

't Is den tijd vant jaar om me weer aan kerstlijstjes te wagen. Joepie, kadootjes. Kadootjes zelf uitzoeken doe ik eigenlijk altijd veel te laat, maar ik vind het heel leuk om mensen met fijne pakjes te kunnen verrassen. En ja, zelf krijg ik ook graag kadootjes. Van deze dingen word ik al een paar maanden heel erg hebberig, vandaar dat ik ze hier oplijst.
van links naar rechts en van boven naar onder:

1 -
insectenhotel: kopen, krijgen of DIY-en? - 2 - om plaatjes te luisteren: een Crosley Cruiser. - 3 - een nieuw jaar, dat vraagt om een nieuwe agenda. - 4 - hangplanten, because cats.

5 - je bent een make-upmeisje of je bent het niet. - 6 - meer groen, in de vorm van luchtplantjes! - 7 -theepot mét filter.

8 -Monstera, na de Pilea de grootste plantenhype - 9 -shampoo, douchegel, reinigingslotion, toner en haarproducten van Lush. Come to momma. - 10 - simpele zilveren oorbellen- 11 - bijzonder mooi wandrekje.

Dit boek staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstjeNet als dit, van mijn fa…

Wat heeft 2018 in petto?

Ik ben fan van lijstjes. Dat had u misschien al door. Ik heb jarenlang elk jaar trouw een ... before ...-lijstje opgesteld. Het helpt mij om zaken te prioriteren in mijn leven. Wat vind ik het belangrijkste, wat wil ik dit (levens)jaar doen en wat wil ik bereikt hebben. Een lijstje helpt mij om wat orde in mijn hoofd te scheppen, en af en toe geeft het mij ook de nodige schop onder mijn kont om in actie te schieten. Dus dit jaar presenteer ik u: 19 things before 2019!1. 30 boeken lezen

2. 20 dingen maken

3. 10 films uit de IMDB top rated 250-lijst zien (die ik nog niet zag)

4. een grote reis buiten Europa maken

5. 10 (nieuwe) steden bezoeken

6. blij zijn met mijn eigen lijf

7. gaan urbexen
Een paar jaar geleden ging ik al eens met mijn lief naar het spookdorp Doel, en ik vond dat zo'n leuke, bizarre belevenis, dat ik graag wat meer aan urban exploring ga doen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om eens terug te gaan naar het Land Van Ooit, een attractiepark voor kinderen dat sin…